11 Şubat 2015 Çarşamba

Sağlık Bahçesi


    Aslında çokta uzun uzun anlatılacak  bir bahçe değil ; bir kasa , biraz toprak , 4 tekerlek ve tadını sevdiğin taze otlar ...
   
      Yıllar önce  Arman Kırım'ın  'Tazesi Makbuldür'  kitabını okumuştum ve yazdıklarından çok etkilenmiştim . Taze bir baharatın yemeğin lezzetini nasıl değiştirdiğini, yemeğe nasıl mucizevi bir tat kattığını uzun uzun anlatmıştı.
   Ve gerçekten taze bir baharat içine katıldığı yemeği bambaşka bir tada dönüştürüyor ,  ee birde baharatı hemen tazecik dalından kopararak yemeğine katmak benim için yemek yapmayı , mutfakta olmayı daha keyifli bir hale getirince minik bir bahçe yapmak kaçınılmaz oldu.
  Saksıları kar yağacak , bu gece don var diye bir içeri bir dışarı taşımak, zaten ıvır zıvır ile dolup taşan mutfağımda onlara yer bulmak zor olunca bir çözüm bulmam gerekti.



 Hemen mahalle bakkalımızdan ( mini market yazsa da bakkal daha sıcak benim için )  işi bitmiş bir portakal kasası aldım. ( bu kasalar maalesef  çok uzun ömürlü olamıyor ama  mayıs ayı gibi daha sağlam bir kasaya geçiş yaparım)  Öncelikle en üstünde bulunan fazla çivili kısımı söktüm , sonra biraz zımparaladım ve  Tekzenden tanesi 1 lira 10 kuruşa aldığım dört tekerleği sağlam bir şekilde monte ettim. 
Bu işler bitince yazı şablonlarım ile yazımı yazdım (keçeli kalem kullandım ) ve peçete ile dekupaj yaparak biraz hareketlendirdim .
Toprağı hemen dökmedim . Aralarda , özellikle zeminde çok boşluk kaldığı için kapak olarak kullanılan tahtaları zemine yerleştirdikten sonra bir büyükçe bir parça tül serdim . (büyükçe dediğim zemini kaplayan ve biraz yukarıya çıkan bir parça) Tül serme nedenim  ;suladığımda ya da kasanın yerini değiştirdiğimde çok daha az toprak dökülmesini sağlayacak olması . Sonra toprağımı döktüm ve yeşil baharatlarımı diktim . Hepsi bu kadar ...






Lavantayı kek yaparken , limonata yaparken ve et terbiye ederken çok sık kullanıyorum . Mercan köşküm ise maalesef bir önceki karda dondu :( ama yine de atmalara kıyamadım . İyi ki de atmamışım tekrar yeşermeye başladı bile .
 Biberiye ve limon kekiği zaten vazgeçilmezim ....



 Birde öksürük tedavimizde bire bir olan kara turplarım var. onları buzdolabında değilde toprağa gömerek  olarak sakladığımda çok daha uzun taze kalıyor. Yani evdeki minik bir saksıya da gömebilirsiniz. 


  Sağlık bahçemiz şimdilik mutfağımızda , bir kar felaketini daha kaldıramazdım. Ama güneşi görünce hemen balkona taşıyorum. Tekerlekleri sayesinde altını temizlemek , taşımak son derece kolay zaten . Bu aralar sadece benim ve yemeklerimin değil buse'ninde favorisi , özellikle bahçe cini ile devamlı konuşuyor. Bitkiler ilgi istermiş , sağ olsun o kısımı Buse hallediyor...
  

 Mayıs ayında böyle yan yana beş kasa dizicem :) . Eeee bu da apartman dairesi bahçesi :( 
 
Paylaş

17 yorum :

  1. Kasadan başlayayım, değişimi müthiş olmuş, çok sevimli bu haliyle :)
    Ne güzel bir fikir balkonda bahçe :) Tam nerelerde kullanıyor acaba derken yazmışsın zaten ama biberiyeyi nasıl kullanıyorsun peki? Köyden getirdim ben de ama durup duruyor öyle...
    Ellerine sağlık serrafun :) Şifa olsun hepsi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasayı bende böyle çok sevdim Esencim , hiç eskimesin istiyorum :( onların içinde en çok kullandığım biberiye .salatalara minicik doğrayıp , sabahları omlete , beyaz peynirin üstüne , yemeklere 1-2 yaprak ben çok seviyorum . Hatta limonlu biberiyeli tuzlu kurabiyeler yapıyorum paylaşırım onuda 😊

      Sil
  2. Çok güzel olmuş. :) Gerçekten çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim , mevsim kış olunca biraz eksik kalıyor ama nisandan sonra çok daha keyifli olur , yani inşallah :)

      Sil
  3. Harika bir fikir olmuş! Bende de sokakta bulup sakladığım bir kasa var ama incecik. Onunla asla olmaz.
    Arman Kırım`ın o kitabını ben de okumuştum. İlginç bir adamdı, nur içinde yatsın.
    Keçeli kalemle yazdığını okuyunca şaşırdım. Hiç öyle durmuyor. Sonuç çok başarılı:)
    Adaçayı bulursan onu da ekle bahçene, çayını çocuklar çok seviyor bizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında benim kasamda çok ince Semi 'cim hatta eşim bir sabah uyandığımda tüm toprağın yerde olacağını söylüyor. :)keçeli kalem bir anda aklıma geldi . Şablon ile çok rahat oldu . Bencede hiç keçeli kalem gibi değil :) adaçaynı bende çok seviyorum , 2 haftadır bekliyorum , bitkilerimi pazardan hep aynı yerden alıyorum onların getirmesini bekliyorum . Ben adaçayını salataya kullanmak gibi bir hata yaptım :) salatayı yiyemedik :) sanırım sadece çayı iyi oluyor :)

      Sil
  4. Kasayımı beğeneyim , fikrimi beğeneyim, sendeki bu yaratıcılığımı yoksa doğa sevgisinimi beğeneyim şaşırdım valla. Harika bir fikir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini beğen :)) toplandığımızda hepimize böyle birer kasa yapmalıyız mesela senin için kumaş kasası :)

      Sil
  5. Çok iyi bir fikir, sanırım ilkbaharda ben de deneyeceğim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin , ben seviyorum çok minicik bahçemi :)

      Sil
  6. yaptığın her işi öyle severek, öyle özenle yapıyorsun, öyle güzel anlatıyorsun ki hayran hayran bakıyorum öylece... fotoğraflarla şiir yazan kadın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa sende beni bu yorumunla hem utandırdın hem gaza getirdin ... teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Buna bayıldım benim de mutfağımda saksı içinde biberiyem var ama şahane gözüküyor seninki:)

    YanıtlaSil
  8. Harika bir fikir olmuş, lavantayı kek yaparken ve limonata yaparken nasıl kullanıyorsunuz? Faklı tatlara açık olmama karşın pek hoş gelmedi bana:)

    YanıtlaSil
  9. Tek kelimeyle muhtesemsin, begeni tusunu bulamadim bu postundaxama her yazin birbirinden guzel zaten!!!

    YanıtlaSil