27 Şubat 2015 Cuma

Yer fıstıklı Sandivç Kurabiyeler




 

   Çılgınlar gibi tarif denemeye devam ediyorum . Acele etmem lazım ; denenmesi gereken binlerce tarifim var daha. Hepsi meraktan. Yemek dergisi, kitabı karıştırınca onlarca tarif sayfasının kenarını kıvırırken buluyorum kendimi. Ha bide meraktan çatlamak üzereyken .
  İnsanlar yaza nasıl fit girerim diye çabalarken ben mutfak sanatında kendimi geliştirip, bu gelişme doğrultusunda hunharca kilo almayı planlamaktayım .
  'yemeyi seviyom yeaaa, yemediğim zaman mutsuz oluyomm ' cümlesi hayat felsefem...
   Ya ama gerçekten , bu kadar pasta böreği yemeden durabilirim ama yapmadan duramam.
Kaç yıldır yemek dergisi alıp biriktiriyorum . Onlara bakıp bakıp 'diyetteyim ben yea , sağlıklı yaşam heyoo' yapamam .Sadece tavuklu akdeniz yeşilliği salatası yaparak ömür geçer mi hiç ???

 Aldığım dergiler içinde herhalde en sevdiğim Gurme Mutfak , genelde ölçüler tam ya da yakın , fotoğraflar kendilerine ait (evet çok iyi bildiğimiz dergilerde bazen bazı tariflerde 'pinterest' fotoğrafı görüp şok oluyorum ) ve daha bizlik , yani 10 tariften sadece 1'inde 'elma şarabı sirkesi' ya da ' anugulle maguli soslu  'tarif  var .  O kadarda olsun yani ...
  En son , annemden sonra gördüğüm en temiz ve iyi dikişi yapan Türkan için  sandviç kurabiye yaptım .
Kendisi yer fıstıklı kremalı ve Mutfak dergisinin 2011/4 sayısından ... Bence tadı muazzam .
  Hani şu bi ilk defa denediği tarife taktı mı takan ve bir süre her gelene gidene o tarifi yapan saflar var ya , işte ben onlardanım . O tarifi illa bıkana ve bıktırana kadar yapıciim . Bu kurabiyede öyle oldu. ...

  Güya yazıyı uzatmadan tarifi verecektim . Sona uyumaya gidip dinlenecektim . Ama uzatmadan rahat edemiyorum . Tarif verilen ile bire bir aynı ölçülerde değil, benim kendi ölçülerim .Muhtemelen deneyen seven herkesin kendi ölçüsü oluşacaktır zamanla , ve yapım aşamasını yine kendi yapış şeklim ile anlattım ;

    Malzeme listesi
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 çay kaşığı toz zencefil
- 150 gr soğuk tereyağı
- 2 yumurta ( ben köy yumurtası kullandığım ve o yumurtalar minik olduğu için 2 dedim, beyaz yumurta kullanırsanız 1 yeterli olur )
- 1 kahve fincanı tuzlu yer fıstığı ( evet fıstık tuzlu olmalı ve ince kabuğu temizlenmiş )
- 100 gr beyaz kuvertür çikolata
- yaklaşık 3 çorba kaşığı yer fıstığı kreması
- süslemek için kuru meyve

  soğuk tereyağını küp küp doğradıktan sonra şeker ile biraz çırpıyoruz, daha sonra teker teker yumurtları ekliyoruz. Havanda dövdüğümüz yer fıstıklarını , toz zencefili, unu ekleyip ellerimiz ile yoğuruyoruz . Tereyağını iyice eritmemek için yoğurma işini çok uzun tutmuyoruz.Hazır olan hamurumuzu ikiye bölüp rulo şeklini verdikten sonra streç filme sararak buzdolabında 2 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
  Dinlenen hamurumuzu ince ince dilimliyoruz ve yağlı kağıt serili tepsimize diziyoruz. Daha önceden 175 dereceye ısıttığımız fırınımızda 15 dakika pişiriyoruz . Ve soğumaya bırakıyoruz .
  Ara dolguyu beyaz kuvertür çikolata ile fıstık kremasını karıştırıp benmari usulü eriterek hazırlıyoruz. Ilınan kremayı 2 kurabiyenin arasına sürüyoruz .
   Üzerlerine benmari şekilde eritilmiş beyaz çikolata döküp kuru meyve ile süslüyoruz. ( ben Türkan'a hediye götürdüklerimin üzerini süslemek yerine ip ile teker teker bağladım. Üşenmezseniz sevimli bir sunum oluyor :)  )
   Afiyet olsun ...


Paylaş

5 yorum :

  1. kurabiyelere mi ağzım sulansın, şu fıstığa mı? tipe bak yeaaa!

    YanıtlaSil
  2. Önce kurabiyeyi gördüm ağzım bir güzel sulandı çünkü bayılırım fıstık ezmesine de fıstığa da. Vazgeçemeyeceğim bir abur cubur sanırım. Sonra okuya okuya aşağı indim, oh yapımı pek güzel dedim. En sonunda Buse'yi gördüm unuttum kurabiyeyi de tarifi de. Ben bir gün umarım Buse'yi doya doya sevebilirim. Hayalim budur evet :) Oldu öperim :)

    YanıtlaSil
  3. Tuzlu fıstıklı kurabiye senin olsun, ben o son kareden koccaman bir öpücük alayım ;) Yarabbim nasıl bi tatlılık bu, maşallah suphanallah kuzuya :) Afiyetler olsun, yarasın..

    YanıtlaSil
  4. O güzel iltifatın için çok teşekkür ederim. Instagramda da Yazdığım gibi son damlasına kadar bayıla bayıla yedim. Bu tarifi Sak'ın kaybetme belki yakın bir zamanda bir lohusanın özel isteği olarak tekrar yapmak zorunda kalabilirsin:))) bişeye öpücükler.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık, güzel görünüyor:)
    Dergi almayı bırakalı çok uzun oldu. Yurt dışından çok çok beğenirsem getiriyorum gelirken. Kitap, dergi vs. o kadar çok ki ve denemediğim yüzlerce tarif varken bir de bunun üzerine dergi almak saçma oluyor artık:))
    Eteğin kumaşına bayıldım bu arada:) Seninki de bitti mi?

    YanıtlaSil