24 Mart 2013 Pazar

Şevket-i Bostan

   Egelilerin iyi bildiği bir ot Şevket-i Bostan diğer bir adıyla 'diken' ; hani kırda bayırda gördüğümüz ellerimize battı mı acıtan kaşındıran diken. .  Ben Çanakkale'ye gelene kadar o dikenin inanılmaz lezzetli salatasının , toprağın altında kalan köklerinden de yemeğinin yapıldığını bilmiyordum
     Öyle devamlı bulabildiğiniz bir otta değil o yüzden bileni, seveni gördümü dayanamaz alır.Genellikle semt pazarlarında olur . Köklüsünü bulmak zordur, çünkü kökü topraktan çıkarmanın çok zordur.
   Bir çok kişi temizlenmesinin zor olduğunu düşünüyor ama bence öyle değil. Önemli olan kökünde neresinin yeneceğini biliyor olmak. Dikenli yapraklarına çıplak ellerin ile çok temas etmediğin sürece problem yok.

 



               
 

                Yapraklarını atmıyoruz, hem salatasını yapıyoruz hem yemeğimize kullanıyoruz.
         Yapraklarını köklerinden ayırdıktan sonra soyacak yardımı ile havuç gibi soyup temizliyoruz.



                Sonra en önemli kısım geliyor. Kökün içindeki sert damarı çıkarmak.
                                   Bıçakla derin bir çizik atıyoruz temizlenmiş köke;


                                          Çizikten sonra içini açıp çıkarıyoruz damarı.



                                    Kullanmayıp attığımız tek kısımda bu sert damar .


                                                   İşte  aslında temizlenmesi bu kadar basit .


                 


                               Kalan kök kısmını birazcık suda bekletince böyle açılıyor.
                                      Ve yemeğimizi yapmaya hazır hale geliyor.
Paylaş

1 yorum :

  1. Çok iyimiş çanakkale li arkadaş var sorayım da varsa yollasın

    YanıtlaSil